53
LES MUSES
 

Per a tot poble hi ha entitats intermediàries, a vegades són els mateixos déus, d'altres semidéus. Les Muses, habitants de l'Olimp, són deesses.

Filles de Zeus i Mnemosine, la seva cinquena esposa, a la qual es va unir sota l'aparença d'un pastor, les Muses foren engendrades en nou nits diferents, lluny de la resta dels demés immortals per tal que hi hagués qui celebrés la victòria dels Olímpics sobre els Titans.

Deesses de la Memòria (del cel) i de la inspiració poètica, també se'ls atribueix el poder de donar els noms convenients a tots els éssers. Guardianes de l'oracle de Delfos, diuen "allò que és, el que serà i el que ha estat".

Tot i que han nascut al mont Pieri i que visiten l'Olimp, on alegren les festes dels immortals amb llurs cants, amb els quals fan resplendir el palau del seu pare, els agrada de reunir-se en el cim del mont Helicon i des d'aquest s'apropen a l'estança dels mortals durant la nit, els quals poden sentir aleshores la melodia de les seves cançons enmig de la quietud. Les Muses també comuniquen als olímpics els mals i patiments d'aquests, el cant de la creació dels quals és una alegria per a Zeus.

Aquestes entitats femenines, que tenen la capacitat de prendre indefinides formes com també la de no prendre'n cap, i de revelar als homes –si així ho desitgen–, ja sigui a través de l'harmonia d'aquelles, o mitjançant el ritme i el número, o directament de la seva pròpia veu, els misteris de la generació dels déus, de l'ordre de la cosmogonia, de les gestes dels herois en la recerca del cel i la cosmització de la terra, aquestes Muses, diem, tenen el poder de transformar la realitat, doncs l'audició dels seus cants fa d'allò que és sensible un símbol de l'harmonia de l'Ànima del món, manifestació i imatge del déu polar, Apol·lo.

Elles uneixen l'home amb allò que és sagrat perquè estan directament vinculades amb el secret i l'harmonia de la Creació (Cosmogonia), que revelen a l'interior de l'ànima humana, on la reprodueixen (poiesis=creació); així condueixen l'ànima al peu de l'eix que uneix els tres mons, simbolitzats en la font, la pedra i l'alzina. Com en el Museu, on hi trobem els productes d'aquella audició i per tant de la Memòria; en obrir un llibre inspirat s'obre també el seu temple o mansió.

Encara que les Muses apareixen com a verges, algunes han tingut fills amb déus i homes; i no obstant això els destins d'aquests plançons assenyalen com a veritable finalitat la generació espiritual, supracòsmica, sovint en forma tràgica, com és el cas de Lino, bé fill d'Urània i d'un mortal, bé d'Apol·lo i Calíope –o Terpsícore–, a qui aquest matà en ser desafiat en el cant; d'altres, com exclusiva generació de l'amor, com és el cas d'Himeneo, nascut de la unió d'Apol·lo i Calíope.

Tot i que en el començament, és a dir, en els temps arcaics, n'eren tres, el seu número ha quedat fixat en nou segons se'ns diu en la Teogonia d'Hesíode, a qui elles mateixes li revelaren l'esmentada obra, i llurs noms estan vinculats a la seva funció:

Clio: presideix la història i canta la "glòria" dels homes i la "celebració" dels déus, essent els seus atributs la trompeta heroica i la clepsidra.

Eutherpe: "la que sap agradar" i que presideix la música de flauta i altres instruments de vent.

Thalia: la comèdia, "la que porta flors" o "la que floreix", nom també d'una de les tres Gràcies, representada amb la màscara de la comèdia i el bastó de pastor.

Melpòmene: la tragèdia, la que canta "el que mereix ser cantat"; se la representa amb la màscara tràgica i el garrot d'Hèrcules.

Terpsícore: la música en general i la dansa, la que "estima la dansa", essent el seu atribut la cítara.

Erato: la poesia lírica i els cants sagrats, acompanyada per la lira i l'arc; el seu nom procedeix d'Eros, el primer déu que va aparèixer després de Gea, nascuda de Caos i generadora dels demés deus.

Polímnia: l'art de la mímica, la que inspira la unió dels "múltiples himnes" i a qui es vincula la retòrica, l'eloqüència i la persuasió; se la representa amb un dit a la boca.

Urània: la "celeste", l'astronomia, la contemplació de l'harmonia del cel, representada amb un trípode al seu costat.

Calíope: la poesia èpica, la de la veu "més bella" o "veritable", la que reprodueix la imatge del so primordial que se sent en el centre de tot ésser, i que solament després de determinat estat del cicle es troba al cim de la Muntanya (Helicon), que ha d'ascendir aquell qui realitza el camí de retorn, mentre que l'Olimp és el lloc dels déus immortals (els estats supraindividuals de l'ésser), muntanya celest a la qual les Muses es dirigeixen des de l'anterior, després d'haver regalat als homes mentre deixen sentir darrera seu un "encisador so que sorgeix de les seves passes".

 
54
MÀGIA
 

Ara parlarem de la paraula màgia i dels seus possibles equívocs. La vida sencera, que s'està manifestant en tots els ordres en aquest mateix moment, és igualment una funció permanent de màgia, o sigui, que la realitat en que vivim és màgica. En aquest sentit la nostra actuació en ella també ho és, de manera natural, i la participació de l'home en aquest procés n'és part integrant. La vida i la nostra existència s'estan fent permanentment i nosaltres podem participar i influir-hi d'acord amb determinades pautes, relacionades amb certs ritus especials. Puix en el cas del ritu succeeix el mateix que amb el símbol: si bé tota la manifestació és simbòlica, i de la mateixa manera la vida és un ritu perpetu, no obstant això, existeixen certs símbols i ritus particulars que actuen sobre nosaltres de forma màgica, sempre que el subjecte que els practiqui es trobi en l'estat adequat per a realitzar-los i siguin sensates i sanes les seves intencions. La Tradició Hermètica treballa constantment amb símbols i utilitza també deterninades "cerimònies", per vivificar aquests símbols portant-los així al pla de l'acció. Determinats "mètodes", gests o formes de treball són capaços de promoure en nosaltres i en el nostre entorn determinades situacions i energies aptes per ser moldejades per una voluntat lúcida i rectament ordenada en la triunitat Veritat-Bellesa-Bé.

 
55
ENSOPEGADES I DIFICULTATS 
 

Sense cap mena de dubte, el lector que ens segueix atentament deu d'haver topat amb diferents i diverses dificultats al llarg d'aquest curs. Això és ben propi de qualsevol aprenentatge i s'agreuja en un d'aquest tipus, on en algunes ocasions es va contra moltes de les formes de veure que són pròpies de l'home contemporani i de la societat que aquest ha conformat (i en la qual ens hem criat), que no creu en la realitat de l'Esperit, ni en la d'altres possibilitats de la creació i l'home, exceptuant aquelles estrictament lligades a la comprovació estadística, l'anàlisi empírica i la manifestació exclusivament visible i fenomènica. En aquest sentit, el nostre interès envers temes ocults i espirituals pot crear-nos algunes dificultats respecte al medi, que no sempre comprendrà la nostra vocació o bé creurà que estem enganyats o mancats de raó. A això s'hi afegeixen els nostres propis entrebancs interns i l'aparició de dubtes, incapacitats, passions latents i desconegudes que sorgeixen, vacil·lacions, fòbies, manies, etc, que habiten en el fons d'un mateix i que comencen a despertar –en la sàvia economia de l'univers– alhora que ens il·luminen altres àrees amb la llum que brinda el coneixement. Els símbols revelen i velen al mateix temps.

 
56
DANSA
 

Des de la més remota antiguitat, i de manera unànime en tots els pobles, la dansa apareix com a expressió del sentir de l'home i com un acte natural en ell. Unida sempre a la música i al cant, com una trilogia rítmica indissoluble, constitueix un gest espontani que s'articula amb el ritme universal. Aquest posar-se "a ritme", aquest "ritmar" amb el cosmos és l'essència i l'origen de la dansa; les seves coreografies i moviments circulars s'inspiren en l'ordre dels planetes i els seus efectes i correspondències en la manifestació. L'home, el dansaire, és l'intermediari entre el cel i la terra i els seus passos repeteixen i representen la cosmogonia primordial a la qual immediatament li assigna un caràcter repetitiu i ritual. Gràcies a aquest gest i figures ideals, o patrons simbòlics, i a la total entrega a la dansa, l'ésser humà es veu transportat a un altre món, a un altre espai mental, on la seva participació activa en el present, a través del moviment, fa que connecti amb una sola i única ona o vibració, compartida per la creació sencera. Quan això és així, és que hom ha comprès el sentit màgic de la vida, de la qual forma part.

 
57
LA NAU
 

La nau, per la seva estructura, apareix com una imatge simbòlica del cosmos. El màstil central figura l'Eix del món que va del zènit al nadir, i la cofa que en moltes ocasions l'envolta per dalt equival a "l'ull del dom" de les catedrals i de qualsevol edifici construït seguint el mateix model còsmic. Adonem-nos que l'espai interior del temple cristià també es denomina nau, i que aquesta és precisament un dels emblemes dels Pontífex catòlics, també anomenats "pastor i nauta". Així mateix, la nau està orientada segons els quatre punts cardinals: la direcció proa-popa assenyala l'eix vertical nord-sud, i la direcció estribord-babord l'eix horitzontal est-oest. És també una imatge de l'Arca surant sobre la superfície de les Aigües Inferiors, que conté els gèrmens d'un nou cicle, motiu pel qual també se la relaciona amb la copa, la matriu i per extensió amb el cor i la caverna.

Recordem que l'antic lema dels mariners: "Viure no és necessari, navegar sí que ho és", ens il·lustra perfectament el sentit profund de la navegació i del pelegrinar per les Aigües Inferiors cap a la recerca del Centre, simbolitzat per l'illa o continent mític dels orígens. En efecte, la vida no té cap sentit, cap 'orientació', si no es concep com una aventura en pos del Coneixement, per la qual cosa és necessari, tal com es diu en el I-Ching, travessar les "Grans Aigües", o el "Mar de les passions" inherents a la individualitat humana, com s'afirma en el hinduisme, i en general en totes les tradicions.

 
58
LES COLUMNES I LA PORTA 
 

Les columnes són evidentment símbols de l'eix. Estan expressant la idea d'ascensió vertical que uneix la Terra i el Cel. Quan es tracta de dues columnes rematades a la part superior per un arc o cimbra, aquest darrer simbolitza el Cel, en tant que el rectangle que formen les columnes simbolitza la Terra. La porta és també una esquematització de l'estructura completa del temple, especialment visible als pòrtics de les catedrals i monestirs cristians. Aquest semicercle de l'arc simbolitzant el Cel es troba en el cor de l'altar o absis, que és la projecció sobre el pla de base horitzontal de la cúpula o volta. I la resta del temple, de la porta fins a l'altar, representa a la Terra.

La porta (emmarcada per les dues columnes), amb la seva doble funció de separar i comunicar dos espais (l'espai sagrat i l'espai profà), està en relació amb els rites de "transició" o de "passatge", lligats al seu torn amb els misteris de la Iniciació, que constitueixen els misteris de la vida i de la mort. Es tracta d'un simbolisme primordial que es troba en totes les tradicions sota diferents formes.

Les dues columnes són un símbol de la doble corrent d'energia còsmica, activa-passiva, masculina-femenina, rigor i gràcia que articula el procés de la creació universal en totes les seves manifestacions. Traspassar el llindar del Temple-Cosmos vol dir ser penetrat per aquesta doble energia que, convenientment harmonitzada, ens conduirà, a través d'un viatge regeneratiu i per etapes, a la sortida del mateix per una altra porta, aquest cop petita (la "porta estreta" de l'Evangeli o " l'ull de l'agulla" com se'ns diu en la tradició hindú), situada en la "clau de volta", i per tant a la summitat de la cúpula. "Jo sóc la porta ", diu Jesucrist, "i qui passa a través meu va al Pare". La porta d'entrada al temple i la que està simbòlicament a la summitat de la cúpula són, respectivament, i utilitzant la simbologia de l'antiguitat greco-llatina, la "porta dels homes" i la " porta dels déus", les dues portes zodiacals de Càncer i Capricorn. Per la "porta dels homes" es neix o entra en el cosmos; per la "porta dels deus" se'n surt, accedint a la realitat supracòsmica, més enllà de l'Ésser, no condicionada per cap llei espai-temporal i de la qual no se'n pot dir res.

Per la seva relació amb la caverna iniciàtica, el temple pot assimilar-se al cos de la Gran Mare, sota el seu doble aspecte tel·lúric i còsmic. Les dues columnes són també les dues cames de la Mare partera, dins la matriu de la qual el neòfit, que ve del món de les "tenebres profanes", mor a la seva condició anterior, renaixent a la Vida veritable. Es tracta naturalment d'un infantament a l'esfera de l'ànima, del naixement de l'Home Nou que habita en cadascun de nosaltres.

Per la Iniciació, el cosmos, amb tots els seus móns i plans, apareix com l'autèntica casa o estada de l'home, en la qual ja no se sent estrany o aliè, doncs l'home vell ha mort i s'ha reintegrat al batec del ritme universal, del qual en forma part.

 
59
CÀBALA
 

Anteriorment hem donat la idea del simbolisme de les columnes i la porta. A continuació volem traslladar aquest simbolisme al nostre diagrama de l'Arbre Sefiròtic, o Arbre de la Vida cabalístic:

 
EN SOF

 

 
60
MITOLOGIA CABALÍSTICA
 

Tos els pobles, des de la més remota antiguitat, han conservat la realitat del mite com un component essencial de la seva concepció del món, de la seva cosmogonia i teogonia. Per més lluny que ens remuntem en la història de les civilitzacions tradicionals, sempre hi trobem una rica profusió de relats i llegendes relacionades amb éssers mítics que serveixen de comunicació entre la Terra i el Cel, entre el que és de baix i el que és de dalt. La tradició cabalística també conserva un gran número de gestes mítiques vinculades amb el descens a la Terra de les energies celestes, angèliques o espirituals. Així, a la Càbala, trobem amb freqüència el nom de Metatron, el qual s'identifica amb l'Arcàngel Miquel, també anomenat "El Príncep de les Milícies Celestes".

La Càbala considera a Metatron com el principi actiu i espiritual de Kether, la Unitat, que amb les tropes divines sota el seu comandament (les sefiroth de la construcció còsmica) emprenen la lluita contra les potències del mal i de les tenebres (que constitueixen el seu propi reflex obscur i invertit, les "escorces", "escòries" o Keliphoth) dissipant el dubte i la ignorància en el cor de l'home i fecundant-lo simultàniament amb la influència espiritual que transmeten. En algunes representacions de la iconografia cristiana i hermètica, es pot veure el combat mític en la figura de l'Arcàngel Miquel i les hostes angèliques, lluitant contra els dimonis i Satan, el "príncep d'aquest món", segons la coneguda expressió evangèlica.

Amb idèntic significat, però a nivell humà, trobem el cavaller St. Jordi combatent contra el Drac terrestre, símbol de les passions inferiors i del "caos". Precisament la llança o espasa (símbol de l'eix) de St. Jordi travessant el cos del monstre, suggereix la "penetració" de les idees celestes, verticals i ordenadores sobre l'esmentat "caos". Aquesta variant del mite és anàloga a la lluita que l'home escomet en la recerca del Coneixement, la qual cosa li dóna la possibilitat de viure un temps mític idèntic al d'aquestes energies còsmiques i tel·lúriques, celestes i infernals, en permanent lluita i conciliació.

En certa manera relacionat amb els orígens de la Tradició Hermètica, i íntimament vinculat amb el que estem dient, trobem el mite dels "àngels caiguts", que igualment es relata en el Gènesi bíblic. Considerat des del punt de vista de la Ciència Esotèrica –que tendeix a resoldre els oposats, i per tant exclou, per ser insuficient, allò que és simplement moral i sentimental així com les lectures massa literals de les coses, les quals sí que estan incloses en el punt de vista simplement religiós o exotèric– la "caiguda dels àngels" representa, abans que res, un símbol del descens de les influències espirituals en el si mateix de la vida i de la naturalesa humana.

Certs àngels varen caure encesos per l'amor que professaven envers les filles dels homes, a les quals hom diu que "trobaren formoses i belles". Del seu aparellament van néixer els éssers semidivins (els avantpassats mítics), que revelaren als homes les ciències i les arts teúrgiques, màgiques i naturals, és a dir, totes aquelles disciplines que, com ja sabem, integren els textes sagrats dels Hermetica i el Corpus Hermeticum.

 
61
LA MUNTANYA I LA CAVERNA
 

La muntanya, juntament amb la pedra (que és una forma reduïda d'aquesta), i l'arbre amb què es troba associada, és un símbol natural de "l'Eix del Món". Pel fet de ser en realitat una elevació o protuberància de la terra, l'estructura imaginal de l'home sagrat veu en la muntanya un símbol de la seva pròpia naturalesa que aspira verticalment cap el món superior i celeste. En general totes les muntanyes tenen aquest significat, però n'existeixen algunes que, degut a certes correspondències espacials, relacionades amb la topografia sagrada, estan "carregades" d'influxos espirituals. A aquestes se les denomina "Muntanyes Santes" o "Sagrades", seus d'entitats espirituals. D'aquí que molts temples i santuaris (com és el cas, per exemple, del Partenon Grec) es construïssin en els cims de determinades muntanyes, és a dir, allà on la Terra sembla que toqui el Cel.

Així mateix, la muntanya, pel que fa a la seva estructura, és un arquetip del temple, la qual cosa és especialment visible en les piràmides egípcies i precolombines i en els ziggurats babilònics. En relació a això és significatiu el fet que Dant, a la Divina Comèdia, situï el Paradís Terrenal, o Jardí de l'Edèn (del que tot temple n'és una imatge simbòlica) en el cim de la muntanya, que és la "Muntanya Polar", "Celeste" o "Mítica", comú a molts pobles tradicionals, com és el cas del mont Meru entre els hindús, l'Alborj entre els antics perses, el Sinaí i Moriah entre els hebreus, la muntanya Qaf entre els àrabs i el mont Urulu (o "Ayers Rock") entre els aborígens australians, etc. La vinculació de la muntanya amb el Paradís ens suggereix el seu caràcter primordial, doncs aquell, o el seu equivalent en qualsevol tradició, es considera com el començament o origen mític de la humanitat ("Edat d'Or"), quan tots els homes sense excepció participaven del Coneixement i la Veritat. El Paradís era també la residència de la gran Tradició Universal, conservadora de la doctrina i de la saviesa perenne, i tota muntanya sagrada, com l'Edèn, és el símbol del Centre del Món. Però a partir de certa època, i degut a les condicions cícliques adverses, el Coneixement va deixar de pertànyer a la totalitat dels homes, quedant en possessió tan sols d'unes minories, les quals, per protegir-lo i mantenir-lo a través dels temps, crearen les cultures tradicionals, conformades pels rites i símbols sagrats. El Coneixement es replegà a l'interior de si mateix, en el cor de la muntanya, és a dir, en la caverna, un lloc que per la seva situació està ocult i protegit.

És per aquest motiu que el món "supra-terrestre" va esdevenir, en certa manera, el "món subterrani". Es féu invisible. Es va ocultar, però no va desaparèixer. La vacuïtat obscura de la caverna va substituir la lluminositat del cim de la muntanya. La Veritat, que en els primers temps era proclamada als quatre vents i estava en boca de tots, es va convertir en un secret que només es podia percebre en el més intern. La caverna, com l'ou, és també un símbol del cosmos, un "Centre del món" igual com ho és la muntanya. Però així com en aquesta es manifesta en tot el seu desenvolupament i amplitud, a la vista de tots, a la caverna el Centre es manté invisible, virtual i potencial. El temple igualment és una caverna, tot i que aquesta es trobi millor representada per la Cripta, situada en moltes catedrals sota l'Altar, sobre el mateix eix perpendicular que parteix de la "clau de volta", o sigui de la summitat. A la caverna sagrada es produeixen les hierofanies i se celebren els misteris de la Iniciació, i també hi tenen lloc les "revelacions" i "aparicions" de la divinitat. Recordem que Jesucrist neix en un estable, equivalent a la caverna. Per altra banda, el mateix esquema simbòlic tradicional per representar a la caverna és idèntic al del cor i al de la copa, és a dir, un triangle equilàter amb el vèrtex cap avall, tot donant la imatge d'un recipient que recull els efluvis espirituals. El símbol geomètric de la muntanya és al seu torn un triangle, però amb el vèrtex cap amunt.

Existeix aquí una aplicació d'aquest símbol que completa el que hem dit fins ara i és que, donat que la caverna és a l'interior de la muntanya, podem veure que la reunió d'ambdós conforma el ja conegut símbol del "Segell de Salomó" o "Estrella de David". Aquest és, com ja sabem, el símbol de l'analogia, que fa que el que és de baix sigui complementari al que és de dalt i viceversa. Per tant, el triangle invertit és un reflex de l'altre, exactament igual que el microcosmos és un reflex del macrocosmos o que la realitat relativa d'allò manifestat és un reflex de la Realitat Absoluta d'allò que és Immanifestat.

 
62
EL SÍMBOL DE LA PEDRA
 

Entre els materials de construcció, el més important és naturalment la pedra. Però aquesta, com tot el que forma part del Temple, tenia pels constructors de les civilitzacions tradicionals que utilitzaren aquest material (doncs se sap que anteriorment s'edificava amb fusta), un sentit simbòlic ben precís, que és el que li dóna tota la seva importància des del punt de vista sagrat.

La pedra expressa dos aspectes ben distints. Per una banda, i degut a les seves arestes i tosquedat, simbolitza la naturalesa grollera i imperfecta de l 'home profà; i per l'altra, reflecteix més que cap altra cosa, i gràcies a la seva solidesa i estabilitat, la presència immutable de Déu en el si de la Creació. I això és precisament el que fa que una determinada pedra sigui venerada com a sagrada. És aquest el cas dels betils-oracles, que eren generalment aeròlits o pedres "baixades del cel", i associades per tant amb el raig i la llum. Afegirem que "betil" procedeix de Beith-El (que significa "Casa de Déu"), nom que es va posar al lloc on Jacob reposà el seu cap i va tenir un somni en el qual veia àngels que ascendien i descendien per una escala que unia el Cel i la Terra. (Aquesta mateixa paraula, Beith-El, es va convertir posteriorment en Beith-Lehem, o Betlem, la "Casa del Pa", i va designar la ciutat en la que naixeria Crist, el Verb que descendeix en el si de la substància terrestre).

És per aquest motiu que existeixen èpoques i cultures en què estava terminantment prohibit tallar les pedres destinades a un culte especial, doncs eren considerades com l'expressió mateixa de la substància indiferenciada (la matèria prima) i virginal de la naturalesa divina. Però aquest no és el cas dels temples que, com les catedrals, necessiten per la seva solidesa pedres completament tallades a escaire i polides i treballades amb el martell i el cisell. La pedra ja no expressarà aquella virginitat indiferenciada, sinó més aviat el caos amorf d'allò que és profà, que necessita ser ordenat per les regles i mètode de l'Art.

En polir la pedra bruta, l'aprenent constructor estava realitzant un treball i gest ritual amb si mateix. La pedra era ell mateix i la seva transformació en pedra tallada i cúbica simbolitzava la transformació qualitativa de tot el seu ésser.
 
63
ARQUITECTURA
 

L'Arquitectura, lligada a l'art de la construcció, neix simultàniament com una necessitat material i espiritual. Com a necessitat material, fou del tot imperiós, en un determinat moment de la història, posar-se a recer de les intempèries meteorològiques i de tota mena de perills i condicions adverses. I com a necessitat espiritual, perquè tota edificació, siguin quins siguin els materials i models arquitectònics utilitzats, tenia i té una significació unida al culte religiós i sagrat. Un exemple d'això darrer el representa el propi Temple o Santuari, del que ja hem parlat, tot i que també el trobem, i està encara present, allà on es conserva una cultura tradicional, en la pròpia vivenda, en la qual destaca la llar de foc o foc central anàleg a l'Altar. En ambdós casos, l'art de la construcció es basa en la contemplació d'un gest diví primordial: la Creació del Món. El cosmos físic, creació del diví Arquitecte, proporcionava a l'arquitecte humà el model de la seva pròpia casa. Cel i Terra constitueixen la part superior i inferior de l'edifici. En aquest sentit, essent la realitat concreta del cosmos una manifestació dels móns invisibles, la construcció de la casa familiar i cultural ha de complir una funció similar, és a dir, servir de recipient i suport a les energies creadores de l'Univers, plasmant-les en la configuració del seu traçat i en cadascuna de les seves parts i elements. I ja hem vist que aquestes energies s'expressen simbòlicament mitjançant mòduls geomètrics i numèrics, estretament i harmònicament vinculats entre si. Catedrals i monestirs, per exemple, són veritables compendis de la vida universal, on hi són representats a la pedra els diversos regnes de la naturalesa, del món intermediari i del món espiritual i angèlic, és a dir, el "Llibre de l'Univers". D'aquí que els mestres arquitectes i els treballadors a les seves ordres, dividits en diversos graus, tinguessin un coneixement perfecte de la metafísica, l'ontologia, la cosmologia i les ciències naturals. Les pròpies eines i elements utilitzats per l'edificació són simbòlics, a més de pràctics, i entre ells cal destacar el compàs, l'escaire, el nivell, el regle, la paleta, el martell i el cisell.

 
64
LA JERARQUIA
 

Un dels errors més grans de l'home actual, fill de la societat contemporània, és el de donar crèdit a una suposada igualtat totalment absent en la vida i la naturalesa, donat que tots els "regnes" i espècies estan perfectament jerarquitzats. És per aquest expedient igualitari que es nega tota possibilitat de superació, doncs s'atribueix als altres la petita mediocritat del medi que es viu i s'encarna, i les personals densitats i malsons que constitueixen l'existència individual dels que integren una societat dessacralitzada. D'aquesta manera es projecta una imatge de la pròpia estretesa de mires sense tenir en compte ni per un moment l'experiència, la saviesa, l'edat, els estudis i els viatges d'altres amb els que hom pretén equiparar-se en una comparació absurda que es produeix pel fet de "creure" en una "igualtat" que és presa com un autèntic "bé" en si mateix, i més encara, com un progrés cívic i democràtic.

És molt comú veure en pobles i províncies que a les persones que destaquen per algun motiu se'ls mira de "segar l'herba per sota els peus". Aquesta imatge és molt plàstica: s'ha de fer "baixar de graó" a l'altre quan no es pot o no es vol ascendir al seu nivell.

No hi ha igualtat més gran que aquella que tenim els homes, la d'acollir la deïtat a l'interior de cada ésser, possibilitat que portem els éssers humans sense excepció i que constitueix allò que veritablement uneix. O sigui, la igualtat davant i en l'Ésser Universal de la que tots els éssers d'alguna manera en som partícips, i la llibertat d'assolir la fusió en aquest Ésser Universal que donà a l'ésser particular un Origen i un Destí comú.

 

Home Page