62
EL BOSC
 

Dant inicia el primer cant de la seva Divina Comèdia amb aquestes paraules: "A la meitat del viatge de la vida em vaig trobar en una selva fosca per haver-me apartat del camí recte. Ah! que penós em seria dir quant salvatge, aspra i espessa que era aquesta selva, el record de la qual renova el meu temor, temor tan trist que la mort no ho és tant". L'existència vulgar i profana ofereix als ulls de Dant un aspecte anàleg al que ens oferiria una selva o bosc inextricable en el que seria anguniosa la supervivència, la qual cosa ens evoca la concepció platònica de la vida terrestre com exili de la del cel. En efecte, gràficament, la verticalitat dels arbres i troncs, l'horitzontalitat de les branques, i l'atapeïda presència de plantes, flors i fulles, conformen un teixit anàleg al de la quotidianitat i les seves tortuositats, dins de la complicada espessor dels quals existeixen, malgrat tot, clarianes i fissures per on penetra la llum.

Esotèricament, el bosc, la selva, o la natura salvatge i verge, com indrets especialment primitius i sense conrear, ofereixen un decorat simbòlic de la nostra pròpia naturalesa interna i externa, superior i inferior, ja sigui en el seu sentit primordial d'exuberant fecunditat, ja sigui en el seu aspecte groller, inculte i heterogeni (allò que és infraconscient), en ambdós casos un decorat femení tel·lúric.

En molts pobles i cultures, en què la seva pròpia configuració geogràfica així ho exigeix, el bosc o la selva adquireixen un paper molt important i significatiu quant a indret reservat al culte, les iniciacions i la contemplació. L'elevació de dolmens, i les construccions funeràries a l'interior dels boscos, especialment en clarianes i indrets espaiosos, és molt habitual en les cultures arcaiques. Molts usos i ritus ancestrals, mantinguts per la memòria popular, segueixen repetint-se periòdicament en aquests paratges. Els mites i llegendes antics estan farcits d'al·lusions a boscos màgics on transcorre la trama dels seus arguments i on en general habiten éssers o ens no humans la relació dels quals amb els herois i els homes està vinculada simbòlicament al propi procés alquímic i espiritual. Un clàssic d'aquest gènere és el compte de Blancaneu. Custodiada per set nans en un bosc (psiquis), es troba semimorta per haver menjat el fruit que astutament li ofereix la bruixa fetillera, el mateix que en un altre moment va menjar Eva en el Paradís, mentre espera el "despertar" a través del petó del príncep (Eros).

En efecte, la tradició fa que els gnoms, els silfs, les ondines i les salamandres habitants màgics dels boscos, la qual cosa ens ofereix una descripció figurada de les nostres pròpies potències anímiques i terrestres. Aquests éssers estan alquímicament relacionats amb els quatre elements, respectivament la terra, l'aire, l'aigua i el foc, així com Blancaneu s'assimilaria en l'exemple al cinquè, l'èter, cadascú simbolitza la consciència i funció específica de cada element, consciències que habiten potencialment dins de la nostra pròpia natura microcòsmica, i es revelen com a impulsos i tendències elementals.

El bosc, o la selva, com a temple natural i espai sagrat, ens ofereix dins de la seva immensa riquesa de matisos (la font, la gruta, la mina, la muntanya, etc.), inesgotables temes de meditació. Tota una cosmogonia que ens parla simbòlicament de la fauna, la flora i la topografia de la nostra pròpia natura interna i invisible.

 
63
ASTROLOGIA
 

Tot seguit assenyalarem, en un quadre, les relacions entre els dotze signes zodiacals, els quatre elements i les seves qualitats, i el temperament humà que se'ls hi atribueix:

Signe Element Qualitats Temperament
Àries-Lleó-Sagitari Foc calent-sec biliós
Taure-Verge-Capricorni Terra fred-sec nerviós
Bessons-Balança-Aquari Aire càlid-humit sanguini
Cranc-Escorpí-Peixos Aigua fred-humit limfàtic

Donem a continuació les relacions entre el cos humà i els signes del zodíac:

 


ÀRIES: el cap i el rostre

TAURE: el coll i la gola

BESSONS: espatlles, braços, mans

CRANC: pulmons, pit, estómac

LLEÓ: esquena, cor, fetge

VERGE: ventre i intestins

BALANÇA: ronyons i vies urinàries

ESCORPÍ: òrgans genitals

SAGITARI: cuixes i natges

CAPRICORN: genolls

AQUARI: cames

PEIXOS: els peus

 
64
MOMENTS D'INCERTESA:
 

Hi ha moments d'incertesa en el camí del Coneixement o Iniciació, i l'aspirant pateix el turment del dubte i l'angoixa de sentir-se incapaç d'afrontar el cúmul de meravelles i bones noves que albira. Per aquests moments ens permetem citar aquí un fragment del Corpus Hermeticum, capítol XI:

"Havent posat en el teu pensament que no hi ha res impossible per a tu, considerat immortal i capaç de comprendre-ho tot, tot art, tota ciència, el caràcter de tot ésser vivent. Puja més amunt que tota altura, baixa més avall que tota profunditat. Reuneix en tu mateix les sensacions de tot allò creat, del foc i de l'aigua, del que és sec i el que és humit, considerant que estàs alhora en totes parts, sobre la terra, en el mar, en el cel, imagina que encara no has nascut, que estàs en el ventre matern, que ets adolescent, vell, que estàs mort, que estàs més enllà de la mort. Si abraces amb el pensament totes aquestes coses alhora, temps, indrets, substàncies, qualitats, quantitats, pots comprendre a Déu."

 
65
NÒMADES I SEDENTARIS
 

Tot i essent el nucli sagrat i espiritual essencialment idèntic –pel seu caràcter atemporal i metafísic– per a totes les civilitzacions tradicionals, existeixen malgrat tot en cadascuna d'elles certs trets i particularitats, que les fan distintes entre elles. Això és degut a múltiples causes (diversitat d'ètnies, hàbitats, climes, etc.), però potser la diferència més marcada i la més important sigui el que algunes d'aquestes cultures van pertànyer als pobles nòmades i d'altres als sedentaris. Aquesta primera gran diferència es produeix en el precís moment en que la humanitat abandona el seu Centre Primordial i s'escampa per tota la superfície del planeta. Els nòmades abocats al pelegrinatge constant per ser pobles dedicats al pasturatge, van desenvolupar una cultura sensiblement distinta a la dels sedentaris que eren bàsicament agricultors pel fet de romandre establerts en un determinat indret. Aquestes dues formes de vida, amb tots els matisos que comporten, van influir poderosament en la manera en que els uns i els altres van encarar la vida i el misteri del que és sagrat, i per tant en la pròpia constitució i estructura dels seus ritus, símbols i mites cosmogònics. Això està clarament exemplificat en el que respecta a les arts i als oficis.

Els nòmades, en permanent moviment per l'espai, van crear, malgrat tot, un art basat principalment en el ritme i la fonètica, com la música, la poesia i el cant, és a dir, en arts que s'expressen successivament, per la qual cosa estan estretament vinculades al temps i al sentit de l'oïda. En la mateixa gramàtica i llenguatge d'aquests pobles, i els seus hereus actuals, s'hi adverteixen multitud d'expressions riques en moviment i ritme que no es troben entre els sedentaris.

Aquests, assentats pel contrari en l'espai, van generar un art més purament geomètric i plàstic basat en la proporció i la mesura, com l'arquitectura, la pintura, l'escultura, l'escriptura (els nòmades transmetien les seves tradicions oralment), és a dir, arts i ciències que es despleguen en l'espai però fetes per a perdurar en el temps, i directament relacionades amb la facultat visual. Com que els sedentaris eren agricultors, la major part del simbolisme vegetal prové d'ells, mentre que gairebé tot el simbolisme animal procedeix dels nòmades. En els ritus dels sacrificis, per exemple, els primers oferien espècies vegetals a les seves divinitats, i els segons espècies procedents del regne animal. Aquestes vinculacions amb els dos regnes de la natura, el vegetal i l'animal, van haver d'influir poderosament en l'estructura mental d'aquests pobles, i per tant en els símbols que van conformar la seva cultura al llarg de la història. En la Bíblia aquestes dues formes de vida estan representades respectivament per Caín i Abel, la lluita dels quals més aviat s'ha de veure com un símbol de les diferències específiques que han existit secularment entre els sedentaris i els nòmades.

És significatiu comprovar igualment que els habitatges dels nòmades, construïts amb materials fàcils de transportar, es feien amb forma circular, i el cercle és, com sabem, el símbol que millor expressa la idea de moviment, i també el signe d'allò celest, i de tot allò que es refereix als cicles i ritmes.

Per la seva banda, els sedentaris, utilitzant materials pesats com la pedra (encara que abans van utilitzar la fusta com element de construcció), tendien més aviat a edificar en quadrat, és a dir conforme a la figura geomètrica que simbolitza millor que cap altra allò terrestre i l'estabilitat per excel·lència. En aquest sentit van ser els sedentaris els primers en construir ciutats, i amb ells neix el concepte de civilització (civis=ciutat) tal com ha arribat fins nosaltres. Gràcies a que van realitzar obres per a perdurar en el temps ens és possible tenir accés al coneixement de la seva concepció i de la seva metafísica del món, la qual cosa certament no succeeix amb la cultura dels nòmades, que vagant lliurement per l'espai sense límits no tenien necessitat de fixar res, i la idea del esdevenidor com la conceben els sedentaris els hi era per complet aliena.

Malgrat tot el que s'ha dit fins aquí, no s'ha de veure entre aquestes dues formes de vida un antagonisme radical que en veritat mai va existir. L'art i la simbòlica audiovisual són patrimoni de qualsevol societat tradicional, ja sigui nòmada o sedentària. Són, ho tornem a repetir, les condicions d'existència les que provoquen que un simbolisme es desenvolupi més que un altre. Per altra banda, entre ambdós pobles sempre s'han donat permanents contactes (per exemple a través del comerç, i fins i tot a través del ritus sagrat de la guerra, que era també una forma de comunicació) que van facilitar i promoure l'intercanvi d'idees, usos i costums. Amb freqüència això va representar una opció regeneradora que va evitar, al menys fins a cert període històric, una excessiva "dissolució" entre els nòmades degut al seu constant anar i venir.

Així mateix molts pobles peregrins van acabar per instal·lar-se definitivament, la qual cosa va originar en totes les formes d'expressió de la seva cultura una síntesi entre les arts del temps i l'espai, del ritme, la proporció i la mesura. I aquesta assimilació del nomadisme per part del sedentarisme és una constant vital en la història de la humanitat, a més de ser quelcom necessari que obeeix a lleis cícliques. Diversos pobles van trobar el seu ésser i el seu destí històric en concretar-se i solidificar-se, fet que va motivar "l'espaialització" del seu centre sagrat, i per tant una concentració d'energies tal que va donar peu al floriment de civilitzacions amb un alt grau de desenvolupament cultural, com ha estat el cas de l'àrab, la jueva, la romana, l'asteca, maia, etc. etc.

 
66
LES TRES GRÀCIES
 

Hesíode diu en la seva Teogonia que a Zeus: "Eurínome, filla d'Oceà, de seductora bellesa, li va donar les tres gràcies de belles galtes: Aglàia, Eufròsine i l'encantadora Talia. Quan miren brolla dels seus ulls l'amor. Belles són les mirades que llancen sota les seves celles!".

Efectivament, aquestes tres femelles han estat identificades com a Bellesa, Amor i Plaer. Escampen alegria per onsevulga i inunden els cors dels homes. Viuen a l'Olimp en companyia de les Muses amb les que solen cantar bellíssimes melodies i també acompanyen a Apol·lo quan aquest toca la seva lira. Se les acostuma a representar com a tres joves nues unides per les espatlles generalment dues d'elles miren en una direcció, i la del mig, en la direcció oposada. Han teixit el vel de Harmonia i són companyes d'Atenea, Afrodita, Dionís i Eros; podem invocar-los a tots ells amb confiança.


fig. 19


Sèneca s'ha preguntat en el De beneficiis "Perquè són tres les gràcies, perquè són germanes, perquè s'agafen de la mà" i es contesta: "Pel triple ritme de la generositat, que consisteix en donar, acceptar i tornar", afegint "com gratias agere
, significa, 'donar les gràcies´ (agrair); les tres fases (d'aquesta operació) cal que estiguin tancades en una dansa, com ho estan les Gràcies; l'ordre dels beneficis requereix que siguin donats en mà però que retornin al donant". Per als cabalistes cristians del Renaixement aquest símbol expressava les emanacions celests que els déus envien a la terra, les que produeixen una inspirada vivificació en els éssers, o conversió, a partir de la qual aquests les tornen (o s'eleven) cap el seu lloc d'origen. Es descriu, doncs, un recorregut triangular i es retorna al principi. Cal aquí tenir en compte la identitat entre la figura del triangle i el cercle i el seu ús indistint, tot i que hi ha una superioritat del primer respecte al segon (32 =9).

 
67
ARITMOSOFIA
 

L'escola pitagòrica considerava als números sexuats, o sigui portadors de càrregues energètiques positives i negatives. Així els números imparells eren actius, expansius, masculins (yang, en termes extremorientals), i assimilats al cel, mentre que els parells eren passius, contractius, femenins (yin), i representatius de la terra. El número u, manifestació de la unitat metafísica, no era considerat ni com actiu ni com passiu, i corresponia sexualment, en termes platònics i alquímics, a "l'Androgin Primigeni". Això també és vàlid per a la desena, la centena, el miler, etc.

Així mateix es posava especial interès en els números anomenats quadrats i triangulars. Els últims es formen afegint números enters successius a partir de l'u, o sigui que se sumen els consecutius de la sèrie; exemples: 1 +2 + 3 = 6; 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 = 21. Sis i vint-i-un són números triangulars. El més conegut d'aquests números és el déu (1 + 2 + 3 + 4), perfectament representat en forma de triangle en la famosa Tetraktys. D'aquesta disposició triangular és que aquests números reben el seu nom, així com els quadrats reben el seu per la seva disposició i representació quadrada, ja que es formen de manera similar als triangulars, començant per la unitat, a la que s'hi afegeixen successivament números imparells, exemples: 1 + 3 = 4; 1 + 3 + 5 = 9; 1 + 3 + 5 + 7 = 16; 1 + 3 + 5 + 7 + 9 = 25. Cal notar que 4 és 22, que 9 és 32, que 16 és 42 i 25 = 52, o sigui que són els "quadrats" d'aquests números.

Els primers déu números triangulars són 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36, 45, 55. Els primers déu quadrats: 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, 100, 121. Es pot observar que el número 36 (igual, proporcionalment, al 360), és a l'hora quadrat i triangular.

Per altra banda es vol recalcar que el número cinc era d'importància vital per als pitagòrics, quant a suma de dos (parell, passiu i femení) i el tres (senar, actiu i masculí), motiu pel que era anomenat "Número Nupcial". En la Tradició Hermètica aquest número simbolitza el microcosmos i se'l representa geomètricament en el pentagrama.

Com a dada interessant s'afegeix que la suma d'un número parell amb un altre de senar és necessàriament senar. A més que la suma de dos números és forçosament parell si aquests números són ambdós parells o senars. Per altra part el producte d'una multiplicació, quan és senar, és el resultat forçós de que els seus dos factors siguin senars.



 
68
MÀGIA
 

S'entén aquí per màgia (sense desconèixer formes menors, ineficaces i perverses d'aquesta ciència) tota activitat ritual intermediària dedicada a atraure les energies celests a la realitat terrestre, d'acord a la doctrina cabalística de les emanacions que subordina el món elemental i corporal al món anímic i astral, i ambdós al pla estrictament espiritual o, en una altra terminologia, intel·lectual o pneumàtic.

Per aquest motiu, tant les pràctiques cultuals, com els incantaments, exercicis rituals, concentracions, estudis i meditacions, i especialment l'oració, han d'efectuar-se tenint l'ànim i la intel·ligència posats en les veritats més elevades, en el Déu suprem i incognoscible, més enllà de la seva pròpia creació. Això farà que aquestes pràctiques teúrgiques, que pressuposen un coneixement cosmogònic i metafísic siguin eficaces i adequades proporcionalment a les necessitats, la satisfacció de les quals s'invoca.

Per altra banda aquest moviment descendent d'energies i forces que s'estableix ha de ser completament intern, o sigui de l'exclusiu interès del subjecte que les practica en íntima relació amb el benefici del Coneixement. La seva característica ha de ser la de la realització d'un ritus simpàtic i rítmic amb l'univers, i aquestes correspondències i analogies que es pretén encarrilar cal efectuar-les amb un total desinterès sobre coses particulars; o sigui amb un alt grau de "buidament" i impersonalitat, perquè els efluvis d'allò més alt es vessin sobre "l'operari" o aprenent de mag, que d'aquesta manera pot accedir a les realitats més subtils i recòndites i a les esferes més altes de l'intel·lecte diví, a un punt tal que el seu propi ésser es trobi identificat en tot temps i lloc amb les més transparents emanacions del cosmos i s'adoni de la seva unitat i majestat en totes les coses d'una manera natural, doncs aquestes veritats són ja consubstancials amb el seu ésser mateix. En aquest tipus d'identificació amb l'univers i el que està més enllà d'ell, juga un paper extraordinàriament eficient la meditació sobre l'Arbre de la Vida Sefiròtic, com a model de l'univers i instrument vehicular i revelador (com el Tarot) de les energies intermediàries entre la Deïtat més alta i els éssers i les coses manifestades de forma elemental, o material.

 

Home Page