51
DÉU EXISTEIX?
 

És lògic que si el coneixement i la consciència que té l'home de si mateix i del món no supera l'horitzó dels seus sentits, aquest fracassi en la temptativa empírica i dialèctica de trobar una resposta o demostració a tot allò que el sobrepassa i el transcendeix. La pròpia noció de Déu no fa altra cosa que englobar i resumir en una paraula aquest tot. Com a ésser creat i existent l'home només pot concebre allò que existeix o és d'alguna manera; a aquesta condició n'hi hem d'afegir una altra no menys important: la forma. Si allò informal o supraindividual escapa a l'enteniment racional immers en els límits de la successió temporal i la dualitat, quant més difícil li serà concebre allò il·limitat, a un no-quelcom, o sigui a allò no manifestat, allò que transcendeix per complet tota existència condicionada? L'Un i sense parell, només pot ser conegut necessàriament per Si Mateix, com podria Déu, el Creador o el Subjecte Universal per excel·lència, ser un objecte de coneixement d'algú que no fos el Si-Mateix?

L'afirmació unànime de la Unitat per part de totes les tradicions no es recolza en l'existència o no existència de Déu, sinó en la No-Dualitat Absoluta i Metafísica de tots els seus possibles aspectes, ja siguin immanifestats o manifestos. Tota afirmació suposa una noció preexistent, i una negació una afirmació prèvia. Sense la idea anterior i primigènia d'un Principi Universal, no existirien ni deistes, ni ateistes, ni politeistes. L'ateu, per exemple, per a negar Déu ha necessitat primer suposar la seva existència (el seu Ésser). No obstant, davant aquesta confusió, si un cert deisme queda justificat exotèricament davant la necessitat d'evocar a l'objecte últim de la fe, igualment es justifica un cert ateisme si s'entén, està clar, no com una pura i absurda negació cap a tot el que no es comprèn, sinó com un lògic rebuig als estereotips morals i sentimentals que de Déu ofereix actualment la religió oficial. Les doctrines metafísiques orientals i les tradicions arcaiques, per exemple, no són deistes ni ateistes. La prolífica multitud de déus que poblen els panteons tradicionals no fan més que revelar la infinita riquesa de matisos i aspectes que posseeix l'Únic i Innominable, i res té que veure amb la versió actual del politeisme. El nom complet i veritable de Déu, diu la tradició cabalística, és impronunciable, tan sols es pot lletrejar (YHVH). Les indefinides combinacions a que es presten les seves lletres (a les que contempla la ciència cabalística de la Temurah) creen i produeixen així mateix tots els noms i aspectes possibles en tant entren en relació amb allò manifestat.

Realment Déu no existeix si per existència entenem qualsevol mode condicionat de l'Ésser, si en aquest sentit Déu existís, no només ja no seria Infinit i Etern (ni tampoc el Creador, el Summe Artífex), sinó una criatura, quelcom creat en suma. Bessona a la seva infinita transcendència està la seva absoluta immanència: Déu és tot sense excepció ja que res podria sortir de la Unitat indivisible del Tot i ser un "altre" apart. "No hi ha més divinitat (o realitat) que Allah", resa la sentència islàmica. Certament les limitacions del llenguatge humà i racional són les primeres en obstaculitzar l'expressió de nocions que estan més enllà de l'abast de la definició i la dialèctica, ja que tota definició és ja una limitació de la Realitat Il·limitada. Del nucli a la perifèria de l'Ésser existeixen innumerables estats intermedis gràficament representats per indefinits cercles concèntrics al voltant d'un sol punt.

Naturalment el Centre o Déu en Si Mateix no és la perifèria, a l'igual que el nostre cos no és el nostre veritable ésser, però sí tot és una única i mateixa realitat inseparable, Ésser i No-Ésser, anterior o posterior, principi i fi, són paràmetres humans de comprensió que s'unifiquen en la Via del Mig. Tots els éssers són lletres, la reunió dels quals forma un discurs que prova l'existència de Déu (o sigui la presència de Déu en tot), és a dir la "Intel·ligència" que pronuncia aquest discurs; ja que no pot haver discurs sense verb, ni res escrit sense escriptor.

?
 
52
ESPERIT-ÀNIMA-COS
 

En l'apartat 50 d'aquest Mòdul, sota el genèric "Alimentació i salut", hem advertit sobre certs errors i maneres de veure literals que poden constituir-se en veritables obstacles del Coneixement. S'hi tractaven temes com el de la substitució del que és sobrenatural pel que és natural i d'equivocats conceptes sobre la salut-malaltia (relacionats de manera simplificada amb el bé i el mal) i així mateix amb erronis criteris sobre el "misticisme" i la "espiritualitat", tot relacionant-los amb determinades pràctiques profilàctiques i higièniques i també amb algun tipus de moral (equivalent a meres sensibleries i devocions) en substitució de l'autèntic camí, portador dels secrets de la Ciència Sagrada. Aquestes equivocacions posseeixen un factor denominador comú: la pretensió de materialitzar allò espiritual (tot i amb bon ànim, és a dir: de fer-lo més accessible, la qual cosa de tota manera és una impossibilitat), error que és propi de la societat actual, que creu exclusivament en el materialisme, que vol ser profana i dessacralitzada i que no fa altra cosa que negar l'Esperit combregant amb allò que no és. A continuació ens referirem a certes apreciacions referents a esperit-ànima-cos i també al que es pot comprendre per l'intern-extern; perquè pensem que al voltant d'aquests temes poden produir-se confusions, algunes d'elles derivades de problemes de terminologia, les més d'apreciacions mòdiques, segurament arrelades en idees limitades, d'aquelles que circulen avui tan profusament.

En primer lloc, direm que el binomi esperit-cos no és tal per a la Doctrina tradicional, la que reconeix un tercer element, l'ànima (psiquis) entre ambdues. En termes del codi cabalístic en que ens estem expressant i que el nostre lector coneix, direm que la primera triada, amb Kether al cap, o sigui el pla d'Atsiluth, podria ser equiparat a l'esperit, mentre que el d'Asiyah i el regne de Malkhuth s'assimilarien al cos. L'ànima (o psiquis) seria el que els cabalistes anomenen les sis sefiroth de "construcció", o sigui el gran pla intermedi, subdividit al seu torn en dos móns: el de Beriyah i el de Yetsirah, el psiquisme superior i l'inferior, respectivament. Com ja sap el nostre lector, tots aquests nivells es complementen i conformen les emanacions de "l'U sense parell" en el si de la manifestació. Això no obstant la cultura moderna, sobretot després de Descartes, ha establert una dualitat antinòmica entre esperit-cos (tot excloent sempre l'un en benefici de l'altre), pel que s'ha arribat al desconeixement del veritable Esperit, el qual ha estat suplantat per l'ànima (allò anímic o psíquic) com una impostura de l'espiritual. Tot això agreujat pel fet de que en els temps que corren aquest psiquisme s'expressa molt més en el seu grau inferior que en el superior. Això no obstant –malgrat a aquest engany de l'ànima que es fa passar per l'esperit, sobre el que després tornarem–, els termes contemporanis d'esperit i cos són suficientment gràfics i clars perquè puguem dir quelcom al respecte. Sobretot quan a l'actualitat hi han una sèrie de "escoles" que han encunyat certes frases publicitàries com ara "estima el teu cos", les que són objecte d'admiració i fins i tot de culte, igual que el cos físic al que es refereixen i amb el que pretenen, oh paradoxa! passar a altres "estats" (als que ells virtualment neguen), per una espècie de creença que suposa que mitjançant l'exaltació reiterada i mecànica de la matèria es pot arribar a algun costat que no sigui al propi culte al que és corporal, al que és relatiu i limitat, el que equival a l'exaltació d'un dels nostres egos, tan fal·laç com els altres. En aquest sentit cal dir que esperit i cos estan invertits l'un respecte l'altre. Des del punt de vista de l'esperit, aquest és el primordial. Des de l'angle de visió del cos, ell és el primer. Així mateix des de Kether, Atsiluth és el primer pla i Asiyah l'últim. Des de Malkhuth, Asiyah és el principal i Atsiluth final.

Volem aclarir que en cap text sagrat tradicional es parla de "estima el teu cos", concepció impossible de trobar en l'Antiguitat, tot i que no desconeguda per ella. Hi han exemples notoris del contrari, en l'Evangeli cristià, verbigràcia, el primer gran manament és el d'estimar al Senyor (el teu Déu) per sobre totes les coses. Aquestes paraules tenen per altra banda una raó essencial de ser i són prevencions que cal no oblidar: la de la primacia de l'ordre espiritual sobre l'ordre corporal-material-superficial, la qual cosa cal recordar sempre per no caure en l'equivocació social que avui ens ha tocat viure. També volem incidentalment dir que el que actualment molts entenen per "sentir", com a garantia de certesa, és summament relatiu. Aquest "sentir" que és la seva garantia podria estar tan condicionat com el "pensar" o el "creure" en la societat de consum o en qualsevol altre nimietat o assumpte. El "sentir" pot ser només una exaltació desmesurada de l'ego, i s'arriba a "sentir" –i a fomentar aquest "sentiment"– per quasi qualsevol cosa. Els sistemes totalitaris i els camps de futbol n'han donat un bon exemple.

El mateix succeeix amb l'intern i l'extern. Tal vegada sigui senzill per alguns dir què és l'extern, associant-lo a la seva corporalitat. Però, què és l'intern? Allò veritablement intern, seria el pla de Yetsirah, associat al nostre psiquisme inferior, o el de Beriyah lligat al superior? O serien aquests dos móns només graons per arribar al nostre autèntic Ésser? No seria el més intern allò més autèntic i profund, i també allò més desconegut?

No és a través del que és "natural" que els pobles i els homes han conegut allò sobrenatural, sinó al revés: d'allò sobrenatural, és a dir, de la comprensió de la Unitat transcendent i Eterna, i encara del No-Ésser metafísic, és que han derivat les seves conductes i apreciacions sobre ells mateixos, el que equival a entendre la seva pròpia natura i la del món que els rodeja. Igualment, no és mitjançant el "cos" –menys encara del que s'entén avui dia per allò corporal– que s'arriba a l'Esperit, sinó que al contrari, una visió literal i fixa de la corporalitat conforma un obstacle definit per a la percepció d'allò autènticament espiritual. I molt pitjor encara: quan se separa netament al cos de l'esperit, atorgant a aquest últim característiques que cauen directament en el pla del que és anímic, el que equival a confondre allò psicològic i les seves complexes tortuositats amb la veritable espiritualitat.

 
53
NOTA:
 

A aquesta alçada de l'Ensenyament podria ser que vostè encara no sabés o comprengués amb claredat què és veritablement el contingut d'aquest manual. No ho doni per sabut –com sol ser l'habitual– i torni a estudiar-lo rellegint en profunditat i amb suma lentitud (alentint el temps) tot el que s'hi conté. És molt més noble i productiva aquesta humilitat, o millor, aquesta franquesa per a un mateix, que suposar el que encara no se sap o col·locar una ràpida etiqueta a allò que es vol despatxar per sortir una altra vegada del pas. Aquestes relectures li brindaran més d'una sorpresa, i li oferiran nombroses perspectives, amb les que en aquest moment, potser, vostè no hi comptava. Pensem que és vàlid i ens està permès el suggeriment anterior avalat per l'experiència en la realització del nostre Programa.

 
54
ALQUÍMIA
 

Hi han moments en el procés del coneixement que l'Alquímia anomena putrefacció i nigredo. Aquestes són etapes i estats dissolvents on l'adepte visita les entranyes de la terra i deambula pels corredors de les tenebres interiors. Aquest deambular és anàleg al que es descriu en el Bardo Todol o Llibre dels morts Tibetà (i també de manera similar en el Llibre Egipci dels Morts, anomenat per altra banda El Llibre de la Sortida de l´Ànima a la Llum del Dia). Es tracta del viatge d'ultratomba que s'equipara al recorregut iniciàtic i el camí que experimenta en els pobles "primitius" el Xaman en els seus èxtasis. Recorregut que tant en les grans civilitzacions com en les tradicions arcaiques es descriu com una aventura plena de perills i lluites, en la que es lliuren batalles i es produeixen dificultats (com l'haver de creuar rius) i es refereixen tant al recorregut de l'ànima post mortem com a la mort d'aquesta ànima en aquesta vida.


fig. 14

Aquest viatge entre ràfegues d'ombres i llums està representat en la iconografia alquímica de diferents maneres, ja que aquesta ciència relata, vivint-lo, el procés d'Iniciació (obertura de la Consciència i Coneixement), mitjançant les obscuritats d'un mateix, amb les que no ens hi hem d'identificar; encara menys, negar-les.

Això està en relació igualment amb la idea de Karma, o sigui amb la d'acció-reacció, i la de purgar pels propis errors (pecats) i la responsabilitat que hi tenim. El que podria ser obtingut gràcies a la purificació que produeixen aquests ritus catàrtics, o en termes de l'Art Règia calcinar aquestes humitats pútrides o com diuen alguns dels estudiants d'avui en dia, "alquimitzar-les", valgui l'expressió.


fig. 15

 
55
EL NAIXEMENT DE LA HISTÒRIA I
 

La Història, entesa com a consignació escrita dels fets i esdeveniments més rellevants que s'esdevenen en una determinada època, és relativament recent, i més si tenim en compte la duració real que correspon al cicle complet de la humanitat. Cal que ens remuntem fins aproximadament el segle VI abans de la nostra era per trobar els primers testimonis escrits pròpiament històrics. És interessant assenyalar que segons les dades tradicionals, el segle VI a. C. va suposar un moment crític en el desenvolupament del cicle humà, un període en que es van produir grans canvis i readaptacions de la tradició no ja només en Occident, sinó pràcticament en tots els pobles i civilitzacions de l'antiguitat.

Per posar alguns exemples d'entre molts, cal dir que en aquesta època es va configurant la civilització de Roma, que passa de l'era dels reis llegendaris al seu període històric pròpiament dit; a Grècia apareix el pitagorisme que en el seu nucli essencial hereta els antics misteris òrfics, i s'assisteix a l'aparició de l'època clàssica; és destruït el Temple de Jerusalem i el poble jueu pateix la captivitat de Babilònia, la qual cosa sembla que va representar una pèrdua irreparable d'una part important de la tradició d'Israel, com va ser la de la seva llengua escrita original. A la Xina l'antiga tradició perd la unitat que conservava des dels temps primordials, i es divideix en dues formes molt diferents conegudes com el Taoisme i el Confucianisme, conservant la primera d'elles la part d'aquesta tradició que corresponia a la doctrina metafísica (esotèrica) i a la iniciació, mentre que la segona s'ocupava dels seus aspectes purament socials i organitzatius (exotèrics), encara que els seus ritus i símbols van ser heretats de la primera. En general es va donar un pas més en el procés de solidificació que des dels temps primordials ha vingut passant en tots els àmbits de l'existència i la vida espiritual de l'ésser humà. I perquè el record de moltes coses no desaparegués per sempre va ser necessari resguardar-lo en els llibres històrics i sagrats.

Aquesta barrera en el temps, que sens dubte representa el segle VI a. C. és un dels motius pels quals, en els seus estudis, la majoria dels investigadors actuals troben una veritable dificultat quan intenten classificar cronològicament –i per suposat conèixer amb alguna veracitat– el que s'esdevingué en els períodes precedents a aquest segle. I aquesta dificultat es veu augmentada pel fet de que gaire bé tot el que ens han llegat els autors clàssics està expressat en un llenguatge on la realitat concreta de les coses s'entreteixeix harmoniosament amb la poètica del mite, la llegenda i el símbol; un llenguatge que certament no poden comprendre els historiadors "oficials", saturats com estan d'un racionalisme a totes llums caduc i insuficient.

No passa el mateix amb la majoria dels historiadors antics, que en el seu ofici van ser autèntics intèrprets i coneixedors a la perfecció de la doctrina tradicional, per això l'estudi de les seves obres és d'una ajuda inestimable per comprendre la història real, la sagrada, dels pobles i civilitzacions. En aquest sentit, en la història que relaten aquests autors s'hi pot veure una expressió més de l'ànima dels homes (anàloga a l'ànima del món); del geni i de l'esperit que presideix el naixement i la permanent regeneració d'una cultura i una civilització.

I si en aquests relats apareix el mite com una part constitutiva dels mateixos és perquè aquest és la connexió vertical amb l'atemporal i acronològic, i per tant la possibilitat sempre present d'establir un llaç salvador amb els principis divins i celestes dels que depenen totes les coses, inclosa, naturalment, la Història mateixa, que en definitiva no deixa de ser un símbol d'una altra cosa, i en aquest cas un símbol o receptacle on s'emmagatzema, per dir-ho així, la memòria del món. Per això en alguns documents medievals i renaixentistes pertanyents a determinades organitzacions iniciàtiques, el coneixement de la Història era tan imprescindible com el de les Ciències Naturals, les Matemàtiques i la Geometria.

 
56
EL NAIXEMENT DE LA HISTÒRIA II
 

A Occident és a Grècia on la Història és contada escripturàriament. I en primer lloc cal esmentar Heròdot, al que es coneix com el "Pare de la Història", que amb el seu llibre anomenat precisament Història, recull els esdeveniments haguts des dels temps llegendaris fins el moment en que ell escriu, el segle IV a. C. En aquest llibre es relaten no només els episodis històrics dels grecs sinó igualment dels egipcis, perses i altres cultures, ja que va viatjar per gairebé la totalitat del món conegut. El llibre consta de nou volums (recordem que el nou és el número circular per excel·lència, i relacionat per tant amb el que és cíclic i temporal), i és bastant significatiu el que cadascun d'ells estigués dedicat a una Musa, com si haguessin estat inspirats directament per elles. Cal recordar referent a això i com una dada summament reveladora, que la Musa que presideix la Història, Clio, és nascuda del matrimoni de Zeus-Júpiter amb Mnemosyne, la Memòria.

Segles més tard trobem Plini el Vell, que va escriure una Història Natural, un estudi dels éssers de la natura (inclosos els fabulosos) en els seus tres regnes, animal, vegetal i mineral; tenim també el seu gairebé contemporani Josefo, que ens va llegar Antiguitats Judaiques i Guerra dels Jueus; així mateix cal recordar Tito Livio, que va escriure una monumental Història de Roma, i Juli Cèsar, que ens va llegar Guerra de les Gàlies; també Plutarc, amb Isis i Osiris i Vides Exemplars. Més proper a nosaltres es troba Alfons X el Savi, autor, entre altres coses, de una inacabada Història d'Espanya i d'una més extensa Història General, que en realitat, i prenent com a font de consultes la Bíblia i totes les cròniques antigues que va poder reunir, resumeix la Història Sagrada del gènere humà des dels seus començaments fins al segle XIII, època en què va regnar.

Per tot l'exposat es pot dir que qualsevol intent de reconstruir el passat històric, que s'emprengui en l'actualitat, ha de passar necessàriament per un coneixement de la doctrina tradicional dels cicles, que inclou també una comprensió dels símbols i dels mites que invariablement s'han anat repetint per onsevulga.


fig.16


Nota: Ja s'han comentat les relacions entre Història i Geografia en el transcórrer d'aquest Programa. Volem insistir en la interrelació entre Temps (Història) i Espai (Geografia) perquè entre ambdues coordenades alguna vinculació hi ha d'existir perquè l'existència còsmica sigui possible.

En la figura anterior es pot apreciar el mapa del món dividit en 4 parts emanades d'un centre virtual, perfectament equiparable amb les 4 grans edats temporals i la seva divisió –vàlida per a qualsevol subcicle– projectades des d'una cinquena edat mítica. L'existència d'aquest temps mític i aquest espai virtual, que coexisteix perennement en els seus orígens, és el que permet i justifica qualsevol intent d'establir analogies entre el que avui anomenem Geografia i Història, sense la qual cosa elles no tindrien sentit.

Per als antics això era així: i responent aquestes ciències, de manera manifesta, a les seves concepcions de Temps i Espai, qualsevol altra ciència moderna que busqués les relacions entre aquestes dues coordenades, hauria de, en el seu dret prestar atenció a aquesta interrelació i a aquestes concepcions, conegudes per totes les cultures des de sempre, i no considerar al Temps i a l'Espai com assumptes diferents.

 

Home Page